Ontlastingsverlies en bekkenfysiotherapie
Ontlastingsverlies en bekkenfysiotherapie
Wekelijks zie ik een aantal patiënten in de praktijk met ontlastingsverlies. Vaak worden de patiënten verwezen door de maag-darm-leverarts, chirurg of gynaecoloog, maar ook wel door de huisarts.
Ontlastingsverlies kan ontstaan na een bevalling als een totaalruptuur is ontstaan. Ook kan verlies ontstaan na ingrepen aan de anus, bijvoorbeeld na veelvuldige aambei-operaties. Ook als een patiënt is geopereerd i.v.m. darmkanker kunnen deze problemen optreden, zeker ook als dit gepaard is gegaan met bestralingen. Het kan echter ook zo zijn dat je ontlasting verliest zonder oorzaak.
Je kunt ontlasting verliezen omdat je de plotsklaps optredende aandrang niet kunt opvangen en je ineens een grote hoeveelheid ontlasting verliest. Ook kan het zijn dat je ontlasting verliest zonder het te bemerken; ineens voel je wat in je onderbroekje of is je bovenkleding vies geworden.
Een ding is zeker; als je een keer ontlasting hebt verloren vergeet je dit niet snel; je voelt je onzeker, durft vaak niet meer de deur uit alvorens ontlasting te hebben gehad thuis. Je wilt in de buurt van een toilet blijven, uit angst ongecontroleerd ontlasting te verliezen. Er zijn mensen die geen uitstapje meer durven te maken, niet meer bij iemand anders op de bank durven te gaan zitten, altijd een donkere broek dragen, altijd bang zijn dat ze vies ruiken. Kortom; ontlastingsverlies heeft een hele grote impact op je kwaliteit van leven.
Schroom niet en ga naar je huisarts, deze kan samen met jou kijken wat wijsheid is; welke specialist kan je helpen of direct naar de bekkenfysiotherapeut doorverwijzen.
De bekkenfysiotherapeut zal allereerst een uitgebreide intake doen; zorgvuldig uitvragen wanneer en hoe de klachten zijn begonnen, ben je bevallen en hoe is de bevalling gegaan. Ben je ingeknipt, ingescheurd, heb je lang moet persen of juist heel kort, hoe zwaar was de baby?
Ook wordt gevraagd naar de samenstelling van de ontlasting. Hard of juist heel erg zacht, diarree? Hoe dunner de ontlasting hoe moelijker je dit kunt ophouden. Explosieve waterdunne diarree verslaat het beste afsluitmechanisme. Ook je eet- en drinkgewoontes worden onder de loep genomen; eet je voldoende vezels en eet je wel de goede vezels? Bijvoorbeeld heel veel fruit kan dunne ontlasting geven.
Binnen ons gezondheidscentrum “Het Anker” werk ik samen met een diëtiste. Dat is zo waardevol! Zij kan samen met u kijken welke voedingsmiddelen deze dunne of juist te harde ontlasting veroorzaken. Simpele tips kunnen al snel resultaat opleveren. Ieder zijn vak; dat is multidisciplinair samenwerken!
Na de uitgebreide intake doen we een bekkenbodemonderzoek; de functie van de bekkenbodemspier wordt in kaart gebracht. Hoe dit in zijn werk gaat kunt u lezen op onze website onder de knop “bekkenfysiotherapie”. Alle bevindingen worden met je besproken en aan de hand daarvan zetten we een behandelplan op.
Hoe graag we ook zouden willen; niet elke patiënt heeft voldoende resultaat. Het is dan mijn taak te zoeken naar andere wegen die wel meer soelaas bieden. Daarvoor hebben we dan ook het groot bekkenbodemoverleg in het Slingelandziekenhuis waar ik ook aan deelneem.
Kortom; stap naar de huisarts, voorkom dat je in een sociaal isolement terecht komt.
Wilt u graag eens praten over uw klacht, voelt u zich alleen staan met het ontlastingsverlies? Bel gerust: 0314-343598. Alleen al uw hart luchten geeft ruimte om ook eens te zoeken naar oplossingen. Wij denken mee!
Linda Ernste, bekkenfysiotherapie MSPT