Skip to content

Manuele therapie

Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het functioneren van het bewegingsapparaat; dat wil zeggen het niet goed werken van gewrichten in wervelkolom, armen en benen. U heeft last van uw gewrichten of pijn als u beweegt. De manueel therapeut kijkt naar de manier waarop u beweegt en hoe hij uw gewrichten beter kan laten werken. Vaak merkt u snel dat de behandeling werkt: de pijn is minder en u beweegt soepeler.

U kunt terecht bij een manueel therapeut met:

  • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
  • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
  • Klachten hoog in de rug, al dan niet met rib- en borstpijn
  • Lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
  • Heupklachten
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
  • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
  • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
  • Tenniselleboog

Het eerste consult 

Na een screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld over het ontstaan en wanneer de klachten toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld wat de oorzaken van uw klachten zijn. Samen met u wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de therapeut met u een aanpak voor verdere behandeling.

Behandeling 

De manueel therapeut kent specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Hierbij kunnen gewricht mobilisaties toegepast worden met als doel de bewegelijkheid van de gewrichten te verbeteren en/of de pijn te verminderen.

De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een toename van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies (o.a. oefeningen), adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

De behandeling kan aangevuld worden met Triggerpointbehandelingen en/of Dry Needling. Zie hiervoor ook de folder Dry Needling.

Specialisatie manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een aanvullende (master)opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Dat is een erkende opleiding van gemiddeld vier jaar.

Tijdens de opleiding heeft de manueel therapeut extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door deze gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut goed in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen, en voor elke klacht een oplossing op maat voorstellen.

Willem-Jan Berghuis en Rick Smeenk hebben de Masteropleiding manuele therapie gevolgd aan de S.O.M.T. (Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie) te Amersfoort. Marloes Bongers is in Duitsland opgeleid tot manueel therapeut. Om zich verder te specialiseren en verdiepen in de manuele therapie start Marloes met de master-opleiding in Nederland.