Skip to content

Bekkenpijn rondom zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten rondom het bekken. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stabiel wordt. Deze verweking is een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Het is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Echter veroorzaakt de verweking soms klachten.

Door de verweking van de banden kunnen in de zwangerschap en na de bevalling klachten ontstaan in de lage rug en rondom het bekken. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven klachten langdurig aanwezig. Klachten kunnen variëren van continu pijnklachten, tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkenpijn: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma, zoals vallen met de fiets, van de trap vallen, een zware bevalling of een sportletsel, zoals sliding bij voetbal.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan u tijdens de zwangerschap begeleiden om de klachten te verminderen. De behandeling bestaat uit het geven van adviezen ten aanzien van dagelijks leven, bijvoorbeeld een goede manier van zitten, bewegen en tillen. Daarnaast kan een specifiek oefenprogramma worden opgebouwd, waarbij het goed leren stabiliseren van lage rug en bekken tijdens activiteiten centraal staat.

Indien u na de bevalling nog klachten heeft, zal de behandeling worden voortgezet. Dit betekent dat tijdens de kraamperiode, indien nodig, al gestart wordt met lichte oefeningen.

De fysiotherapeut werkt nauw samen met de manueel therapeuten binnen de praktijk. Bestaat het vermoeden dat de gewrichten in het bekken ten opzichte van elkaar niet goed bewegen, dan zal een consult bij de manueel therapeut worden afgesproken. Zie hiervoor ook de informatie betreffende manuele therapie op deze site.

In onze praktijk is Marjan gespecialiseerd in de behandeling van bekkenpijn.