Skip to content

Mulligan Concept

Het Mulligan Concept is een behandelmethode om gewrichten te mobiliseren. Het doel van de behandeling is het op een pijnvrije wijze herstellen van de normale beweeglijkheid en functie van een gewricht.

Wat is het Mulligan Concept?

De methode is ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse manueel therapeut Brian Mulligan. Het Mulligan concept gaat uit van een veranderde sporing of standsafwijking in gewrichten, wat klachten kan veroorzaken. Een andere sporing of stand van een gewricht kan bijvoorbeeld ontstaan na een trauma (val), door overbelasting of door spieren die niet optimaal functioneren.
Bij een behandeling met Mulligan technieken worden verschillende passieve mobilisatie technieken toegepast door de therapeut, waarbij de patiënt gelijktijdig een actieve beweging uitvoert. Met behulp van de juiste mobilisatie kan de therapeut het gewricht in zijn natuurlijke positie herstellen.

Wanneer biedt het Mulligan concept uitkomst?

Het mulligan concept is in brede zin geschikt voor klachten aan het bewegingsapparaat. Hierbij kunt u denken aan de volgende klachten:

  • Tenniselleboog
  • Schouderklachten
  • Polsklachten
  • Nekklachten (bewegingsbeperkingen, duizeligheid)
  • Hoofdpijn
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • Rugklachten
  • Revalidatie na een operatie of breuk

Hoe ziet een behandeling met het Mulligan concept eruit?

Tijdens de behandeling met het Mulligan concept brengt de therapeut met verschillende mobilisatie technieken het gewricht in een pijnvrije uitgangspositie. U voert in de pijnvrije positie een actieve beweging uit, de beweging die vooraf beperkt of pijnlijk was, terwijl de therapeut het gewricht in de juiste positie houdt. Belangrijk bij deze mobilisatie technieken is dat het pijnvrij is! Indien de beweging pijnvrij kan worden uitgevoerd, wordt de beweging een aantal keren herhaald. Na de mobilisaties kan het gewricht worden ondersteund met tape. De therapeut kan u na de behandeling huiswerkoefeningen meegeven, zodat u thuis het gewricht zelf kan mobiliseren voor een optimaal resultaat.

Indien een andere sporing of een standsafwijking in een gewricht de oorzaak is van de klachten, kan een behandeling met Mulligan direct een duidelijke verbetering van de houdings- en bewegingsklachten geven.

Vergoeding

Behandeling volgens het Mulligan concept valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt het door uw zorgverzekeraar vergoed.

In onze praktijk zijn Willem-Jan en Carlijn geschoold in het Mulligan concept. Voor het maken van een afspraak kunt u contact op nemen via 0314 36 63 33 of per mail via info@fysio-berghuis.nl