Skip to content

Vergoeding fysiotherapie bij artrose knie en heup

U bent door uw behandelend arts verwezen voor fysiotherapie i.v.m. uw heup- of knieklachten t.g.v. artrose.

Fysiotherapie bij heup- en knie-artrose wordt vanaf 01-01-2018 voor 12 behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Er is wel een aantal voorwaarden waarmee u rekening dient te houden.

Eigen risico

Vergoedingen fysiotherapie uit de basisverzekering komen ten laste van uw eigen risico. Dit eigen risico omvat, naast de vergoeding fysiotherapie voor uw artroseklachten, ook bezoeken aan een specialist, röntgenfoto’s, bloedonderzoek en urineonderzoek via het lab van het ziekenhuis. Ook operaties vallen onder het eigen risico.

Twaalf behandelingen in twaalf maanden vergoed

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op twaalf behandelingen in twaalf maanden. Dus als uw eerste behandeling bijvoorbeeld op 15 mei 2023 is en u heeft in 2023 twaalf behandelingen nodig, dan kunt u pas per 15 mei 2024 weer vanuit de basisverzekering declareren. De vergoeding geldt  dus voor maximaal 12 behandelingen per periode van 12 maanden. Dit geldt voor beide diagnoses, heup en kniegewricht samen.

Vergoeding per persoon, niet per aandoening

De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt per persoon, niet per aandoening. Wanneer u dus twaalf behandelingen heeft gehad voor bijvoorbeeld de linker knie, dan krijgt u geen vergoeding vanuit de basisverzekering als u daarna binnen deze twaalf maanden behandeling voor de rechter knie krijgt. 

Heeft u meer dan 12 behandelingen nodig? Dat kan natuurlijk. De vergoeding vindt dan plaats uit uw aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden artrose, na behandeling vanuit de basisverzekering, niet vanuit de aanvullende verzekering.  Het is goed dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

Als u geen aanvullende verzekering heeft en u heeft vervolgbehandelingen nodig, dan krijgt u een nota over deze behandelingen.

Verwijzing nodig?

Sommige zorgverzekeraars willen wel een verwijzing voor fysiotherapie bij artrose, anderen niet. Dus ook hiervoor geldt: vraag dit na bij uw zorgverzekering.

Effectieve behandeling

Fysiotherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren.

Wij helpen u graag indien u vragen over bovenstaande heeft!