Diabetes en frozen shoulder (beperkte beweeglijkheid van de schouder)
10 april zijn, in samenwerking met de Gemeente Doetinchem, in onze praktijk in gezondheidscentrum Het Anker 2 beweeggroepen gestart in het kader van voorkomen van diabetes. Dit heet het Slimmer project.
Deelnemers zijn geselecteerd en uitgenodigd door de praktijkondersteuners van een aantal huisartsenpraktijken. Een half jaar sporten, gezonder leven en eten onder leiding van diëtistes en fysiotherapeuten. Wij hebben er zin in en zullen je stimuleren om alles op alles te zetten om na een half jaar eruit te komen met een verbeterde conditie, afgenomen gewicht en inzicht hoe diabetes te voorkomen!
Wat is diabetes?
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Op de website van het diabetesfonds staat duidelijk uitgelegd wat de oorzaak van deze verstoring is.
Er bestaan diverse types diabetes. Type 1 begint vaak bij kinderen en jongvolwassenen, deze groep moet vaak insuline injecteren om de bloedsuikers te regelen.
Type 2 heeft naast andere oorzaken ook een link naar leefstijl en voedingspatroon. Afhankelijk van de mate is er al dan niet medicatie noodzakelijk.
Indien je diabetes onder controle kunt houden of kunt voorkomen, voorkom je allerhande bijkomende, zeer vervelende complicaties! Eén van die complicaties is een frozen shoulder.
Schouderklachten en diabetes
Een vrij onbekende complicatie bij diabetes is de aantasting van bindweefsel in je lichaam; pezen, gewrichten en huid. Een verminderde, pijnlijke beweeglijkheid is het gevolg.
Wat is een frozen shoulder
Bij 10 tot 20 % van de mensen met diabetes komt een stijve schouder voor. De exacte oorzaak is niet bekend, een vermoeden is dat glucose zich bindt aan het bindweefsel waar de schouder voor een groot deel uit bestaat; dit bindweefsel wordt stug.
Tijdens de eerste fase staat de pijn voorop; ook pijn in rust, in de nacht, vaak uitstralend vanuit de schouder in de arm. De beweeglijkheid van de schouder wordt steeds minder. Dit merk je met aan-uitkleden, jas aantrekken, iets hoog uit een kastje pakken.
In de tweede fase van het ontstaan van een frozen shoulder neemt de pijn af, de bewegingsbeperking staat op de voorgrond.
In de derde fase neemt de beweeglijkheid toe; bij diabetes kan het herstel erg vertraagd zijn tot wel drie jaar, dit wisselt echter sterk.
Wat kan de gespecialiseerde schouderfysiotherapeut voor je betekenen??
De fysiotherapeut kan je helpen met een voor jou op maat gemaakt oefenschema. Alle omliggende gewrichten worden meegenomen bij de behandeling. Rustige mobilisaties, zonder te forceren, eventueel aangevuld met Dry Needling, en adviezen. Daarnaast weet de fysiotherapeut vaak ook oplossingen indien aanpassingen nodig zijn tijdens ADL (algemeen dagelijkse leven).
De fysiotherapeutische behandeling van een frozen shoulder valt onder de chronische indicatie.
Dit betekent dat NA de 20 behandeling alle behandelingen verder uit de basisverzekering vergoed gaan worden.
Onze praktijk is aangesloten bij het Schouder- en Elleboognetwerk van het Rijnstate ziekenhuis. Binnen onze praktijk zijn maar liefst 3 schouderspecialisten werkzaam.
Behoefte aan informatie? Bel gerust en vraag naar Paul Ernste, Marjan Ruissaard of Willem-Jan Berghuis, zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten. T. 0314-343598 of 0314-365451