En opeens schiet het in je rug….. # manuele therapie
En opeens schiet het in je rug…
Voor veel mensen vast herkenbaar. Je denkt nog snel even een zware doos naar boven te sjouwen. Of in het onderste keukenkastje een pak rijst te vinden. Je komt overeind en dan schiet het in je rug. Pijnlijk! Je voelt een steek in je onderrug en je staat versteend.
Hoe kan zo’n hevige pijn ‘zomaar’ ontstaan?
Bij sommige mensen is er sprake van een hernia, dan is zichtbaar (op een röntgenfoto of scan) dat een uitstulping van de tussenwervelschijf tegen een zenuw duwt. Maar in verreweg de meeste gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een verkramping van de rugspieren. Deze acute rugpijn wordt ‘spit’ genoemd.
Vaak schiet de pijn erin bij een beweging van omhoog komen uit een voorovergebogen stand, zegt neurochirurg Coppens in een artikel onlangs in de Volkskrant verschenen.[1] Hij legt uit dat de pijn vermoedelijk komt door een plotse beschadiging in het kapsel (de beschermhuls) van gewrichtjes aan weerszijde van elke wervel, facet geheten, of door een scheurtje in een van tussenwervelschijven. Dat scheurtje zit dan aan de buitenkant van een van de stootkussens die tussen elke wervel aanwezig zijn. De aanwezigheid van kleine pijnzenuwtjes in deze gebieden zou de acute pijnsteek kunnen verklaren.
Het gaat vanzelf weer over
Bij spit verdwijnt na rust de ergste pijn meestal vanzelf na enkele dagen. Omdat we soms raar gaan lopen of zitten van de pijn, krijgen we er een langer aanhoudende pijn bij: spierpijn. Dan kan de pijn soms weken aanhouden.
Wat kan de manueel therapeut doen?
De precieze oorzaak van acute lage rugpijn is dus niet bekend. Maar zwaar tillen en wellicht het tillen van die laatste verhuisdoos, kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Vaak is dit een verhelderende vraag van de therapeut en herkennen mensen ‘die laatste druppel’ wel. Ook in combinatie met eerdere klachten, stijfheid van de rug bijvoorbeeld.
Tijdens de afspraak zal de manueel therapeut een onderzoek aan de rug uitvoeren. De bewegingen van de lage rug gaan moeizaam en voorzichtig. Er is sprake van veel spanning, meestal zoveel dat de rug amper kan bewegen en vaak iets uit het lood staat. Het verdedigingsmechanisme van het lichaam is ‘aan’ gegaan.
Bij het onderzoek aan de wervelkolom wordt vaak vastgesteld dat een wervel niet goed meebeweegt. De factor die het herstel belemmerd is gevonden. De manueel therapeut kan met een snelle manuele actie de bewegelijkheid van deze wervel laten toenemen. Het is een korte handeling die uitgevoerd wordt en meestal voelt de rug direct soepeler.
Waarom is bewegen zo belangrijk?
De zeurende spierpijn blijft soms een tijdje aanhouden. Deze verdwijnt in de komende periode, vooral als je blijft bewegen. Je zult baat hebben bij de rek- en strekoefeningen die de therapeut je meegeeft.
En blijf dit herhalen, je rug blijft zo soepel en dat kan nieuwe klachten voorkomen!
Willem-Jan Berghuis, manueel therapeut
[1] Volkskrant, 16 juni 2015, door Ianthe Sahadat