Naar school zonder poep in je broek!
Ontlastingsverlies bij kinderen
De scholen zijn hier in de Achterhoek weer begonnen. We wonen vlak bij een basisschool; gezellig al die kindergeluiden die van het schoolplein onze kant weer op waaien!
Ik hoorde dat de juffen en meesters met een brandweerwagen het plein op werden gereden en iedereen werd door hen belaagd met waterpistolen! Een feestelijk begin.
Voor kinderen en hun ouders is het de kennismaking met groep 1 een mijlpaal Je hoopt zo als ouder dat alles goed zal verlopen in de “kleuterklas” met die lieve juf. heeft je kind het naar zijn zin, krijgt hij vriendjes, kan hij meekomen?
Broekpoepers of ontlastingsverlies ?
Maar……je kind verliest nog steeds ontlasting in zijn broek, van vegen tot grote plakkaten. Wat nu; op de basisschool heeft de juf geen tijd om veel aandacht aan het zindelijkheidsproces te besteden, er wordt uitgegaan dat je kind zindelijk is. Veel ouders maken zich zorgen. Deze kinderen worden ook wel broekpoepers genoemd; een foute benaming; alsof je kind expres in zijn broek poept. Niets is minder waar: KINDEREN POEPEN NIET EXPRES IN HUN BROEK !!
Oorzaken ?
Allereerst is het belangrijk naar je huisarts te gaan en daar je zorgen uit te spreken. In een enkel geval is er daadwerkelijk een lichamelijke oorzaak te vinden. Het is belangrijk dit uit te sluiten.
Meestal is obstipatie (harde ontlasting) de oorzaak van de vieze broeken. Dunne ontlasting kan langs de harde ontlastingsbrokken lopen, zo ontstaat er overloopdiarree. Soms is de ontlasting zo hard en zit je kind zo vol dat de anus als het ware wat wordt opengeduwd; dit noemen we stempelen. Op den duur voelen de kinderen niet eens meer dat ze aandrang hebben, zo ontstaan ontlastingsverlies.
Ook kan het zijn dat je kind erg druk is met alle leuke dingen die om hem heen gebeuren; alle prikkels van Tv, computer, Ipad etc. leiden de aandacht af van aandrangsgevoel. Onbewust wordt dit gevoel steeds weer weggedrukt, het ontlasten wordt steeds weer uitgesteld. De ontlasting dikt steeds verder in en kan enorm hard worden. Poepen gaat dan weer zeer doen waardoor kinderen poepen ook steeds weer willen uitstellen. Zo ontstaat ook een vicieuze cirkel.
Dit probleem oplossen
Allereerst zijn de normale richtlijnen betreffende eten en drinken van toepassing; de schijf van 5 is een prima richtlijn.
De eerste stap is naar de huisarts en deze zal waarschijnlijk laxeermiddelen voorschrijven; de darmen kunnen meer vocht aanzuigen en de ontlasting wordt soepeler. Dit is vaak al een oplossing van het probleem; de vicieuze cirkel kan zo doorbroken worden.
Kinderbekkenfysiotherapie
Mocht dit onvoldoende helpen dan kan kinderbekkenfysiotherapie een oplossing bieden; een toilettraining i.c.m. aandacht voor een andere “poeptechniek” gekoppeld aan het eten.
Na het eten gaan de darmen vaak flink knijpen; hieraan koppelen we dan de poepoefening. De kans is groot dat je kind na het eten ontlasting produceert met hulp van deze oefening.
Het is belangrijk samen een poepdagboek bij te gaan houden met u als ouder als de voornaamste coach! Vaak is het fijn dat er wordt afgesproken dat een van de ouders deze taak op zich gaat nemen, duidelijke afspraken en positieve coachen, hoe moeilijk dat af en toe ook kan zijn.
Ook kan gekeken worden of de bekkenbodemspieren goed werken; op tijd ontspannen en op tijd aanspannen is te leren.
Vieze toiletten
Veel kinderen willen niet op school poepen. Ook jonge kinderen zien het verschil echt wel tussen schoon en vies. Een toilet wat stinkt is weinig aanlokkelijk om rustig even te gaan zitten. Indien u vermoedt dat dit een van de oorzaken kan zijn van ophoudgedrag is het misschien goed om eens op onderzoek uit te gaan. Indien de toiletten vies zijn maak het dan bespreekbaar bij het schoolteam of de ouderraad. U bent niet de enige met een kind met dit vervelende probleem.
Informatie nodig? Bel gerust vrijblijvend!
Ongetwijfeld ben ik niet volledig in dit stukje; er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het krijgen van vieze broeken. Uw huisarts kan verwijzen naar de kinderbekkenfysiotherapeut. Deze zal in een uitgebreide intake trachten een beeld te vormen van het probleem en zo samen met u en uw kind komen tot een zo goed mogelijke aanpak met als doel goed poepen op de wc met regelmaat; de vieze broeken verdwijnen als er regelmatig gepoept wordt!
Voor informatie bel gerust met Linda Ernste, geregistreerd kinderbekkenfysiotherapeut.