Waar denkt de bekkenfysiotherapeut aan bij het kijken naar de Tour de France??
Als bekkenfysiotherapeut (soms) kijkend naar de Tour de France rijst elk jaar weer de vraag in mij op (en wellicht bij veel anderen): hoe plast de wielrenner tijdens de Tour??
Daarom ben ik nu maar eens op onderzoek uit gegaan met internet als informatiebron.
Diverse mogelijkheden werden benoemd:
- De renner fietst naar de kop van het peloton en geeft daar aan dat hij moet plassen. De mannen die vooraan fietsen gaan dan wat langzamer rijden, zodat de wielrenner met hoge nood even aan de kant zijn plasje kan doen. Vaak nemen zijn collega’s dan ook de gelegenheid te baat; het wordt dan een collectieve plaspauze
- Indien er geen tijd is om te gaan plassen en een renner moet erg nodig, dan plast hij vanaf de fiets ; de renner gaat naar een kant hangen en plast door de pijp heen. Hij kan dan geduwd worden door een collega of een “knecht”. Zo helpen wielrenners elkaar tijdens de Tour. Heel knap als je dat kan, dit vergt nogal wat coördinatie van je bekkenbodem.
- Soms plassen wielrenners gewoon op de fiets in hun broek.
Ik heb gelezen dat wielrenners niet mogen plassen in de aanwezigheid van publiek, dan volgt een boete. De cameraman mag geen plassende wielrenners filmen!
Plassen in het openbaar
Nu is het niet voor iedereen even gemakkelijk om in een groep te plassen. Veel mensen vinden het al lastig om voluit te plassen als er een rij mensen voor de wc-deur staat te wachten; dat remt af.
Hoe gaat plassen in zijn werk
Allereerst moet er voldoende vulling zijn, dus genoeg urine in de blaas zitten om goed te kunnen plassen. Je blaas rekt uit en de reksensoren in je blaaswand gaan via je ruggenmerg seintjes geven naar je hersenen, het plascentrum, dat er geplast moet worden.
Je bekkenbodemspier spant aan om je aandrang te remmen. Op het moment dat de drang hoog wordt en je besluit om te gaan plassen op de wc, of zoals de wielrenner, in de berm, dan moet eerst je plascentrum toestemming geven om te gaan plassen. Dit in combinatie met het ontspannen van je bekkenbodemspier. Het plassen kan beginnen!
Body, mind en een verlegen blaas.
En daar gaat het dan wel eens mis. Je plascentrum in je hersenen is zo geconditioneerd, afgericht, dat het gewend is om met name te plassen in besloten ruimtes, je eigen toilet, zonder publiek. Hoe goed je je bekkenbodem ook ontspant; er start geen plas indien er toeschouwers zijn.
Dit noemen we een verlegen blaas of ook wel shy bladder.
Dopingcontrole
Een verlegen blaas komt ook nog wel eens voor tijdens dopingcontroles. Soms moeten renners wel eens een uur wachten voordat het plassen op gang kan komen.
De bekkenfysiotherapeut biedt uitkomst!
Rustig je bekkenbodem aanspannen en dan plotsklaps ontspannen, 2-3 x herhalen maakt dat de plasreflex op gang kan komen. Persen werkt averechts!
Vaak weten mannen niet waar hun bekkenbodem zit en hoe je deze moet aansturen, dat kan de bekkenfysiotherapeut vaak in een paar behandelingen goed aanleren!
Linda Ernste, geregistreerd bekkenfysiotherapeut MSPT