Sinterklaas, chocoladeletters, obstipatie en poepproblemen bij kinderen; kinderbekkenfysiotherapie
Sinterklaas, chocoladeletters, obstipatie en poepproblemen bij kinderen; kinderbekkenfysiotherapie
Een actueel onderwerp nu 5 december in aantocht is. Een gezellige tijd, met chocolade letters, chocolade munten, chocolade beestjes, chocolademelk en chocolade pepernoten. Maar wist u dat chocolade obstipatie veroorzaakt??
Als kinderbekkenfysiotherapeut zie ik zeer regelmatig kinderen met ontlastingsverlies en/of obstipatie.
Obstipatie
Iedereen heeft een eigen poeppatroon; het ene kind poept soepel een keer per twee dagen, de andere dagelijks of twee keer per dag. Dit is normaal. Er zijn ook kinderen die 3 keer per week of minder ontlasten; dan is er sprake van obstipatie.
De ontlasting beland van de maag in de darmen, hier worden voedingstoffen aan het voedsel onttrokken. Als de ontlasting te lang in de darmen blijft zitten wordt er steeds weer vocht aan de ontlasting onttrokken en ontstaat er harde ontlasting. Harde konijnenkeutels, samengekleefde “olifantendrollen”, het poepen kan pijn gaan doen en kinderen gaan klagen over buikpijn. Ook zien we vaak dat kinderen kleine beetjes ontlasting gaan verliezen. Vaak is de ontlasting droog, donker, hard, korrelig in het broekje.
Diarree
Ook komt het regelmatig voor dat kinderen dunne ontlasting hebben of verliezen, en wat blijkt? Harde ontlasting is de oorzaak! Er lopen dan kleine beetjes dunne ontlasting langs de harde ontlastingsprop die voor de uitgang zit. Dit noemen we overloopdiarree.
Chocolade en voeding
Teveel chocolade veroorzaakt vaak obstipatie. In de Sinterklaastijd is het goed om te kiezen voor kadootjes in de schoen zonder chocolade. Ook het drinken van chocolademelk dagelijks, kan problemen veroorzaken.
Het is belangrijk is om kinderen voldoende voedingsvezels aan te reiken; bruin brood, fruit, gezonde tussendoortjes etc. Een handige links: https://www.mlds.nl/vervang-dit-door-dat-eet-je-vezelrijk-2/ Natuurlijk is voldoende drinken hierbij erg belangrijk!
Maiskorrelproef
Om te testen of er echt sprake is van obstipatie is het handig de maiskorrelproef te doen. Hierdoor kun je zien hoe lang het ingenomen voedsel er over doet om weer uitgepoept te worden. Met de maïskorrelproef kunt u dit zelf eenvoudig. Geef uw kind maïs, rozijnen of erwten te eten. Dit zijn voedingsproducten die moeilijk verteren en daardoor in de ontlasting terug te vinden zijn. Als u binnen 24 tot 36 uur deze producten in de ontlasting terug vindt, kunt u er vrij zeker van zijn dat uw kind geen obstipatie heeft.
Toilethouding
Let erop dat uw kind ontspannen op de wc kan zitten met zijn voeten plat op de grond. Lukt dit niet, dan is een voetenbankje waar uw kind zijn voeten op kan zetten erg fijn. Is uw kind wat jonger, dan is het gebruik van een wc-brilverkleiner prettig; uw kind kan dan veel meer ontspannen zitten. Op gezette tijden, liefst kort na de maaltijd, rustig op de wc gaan zitten leidt vaak tot productie van ontlasting. Na het eten gaan de darmen knijpen om de ontlasting in de darmen te kneden en te transporteren.
Het is wel fijn dan eerst even 10 minuten bewogen te hebben alvorens te gaan zitten op de wc.
Kinderbekkenfysiotherapie
Allereerst is het dus goed de voeding aan te passen, veel te drinken en regelmatig je kind aan te sporen om naar de wc te gaan en daar even rustig te zitten. De kinderbekkenfysiotherapeut kan uw kind de juist perstechniek aanleren met hulp van de “poepoefening”. Ontspannen op de wc zitten is een must. Samen houden we een poepdagboek bij om het verloop c.q. verbetering in het ontlastingspatroon te volgen. Bij hardnekkige obstipatie is een buikmassage fijn om de knijpbewegingen in de darmen te stimuleren. Dit wordt u dan aangeleerd. Indien dit niet helpt dan is overleg met uw huisarts zeker zinvol. Uw huisarts kan uw kind medicijnen voorschrijven die de ontlasting soepeler maken. Ook werken wij samen met de diëtiste die wekelijks aanwezig is in Gezondheidscentrum Het Anker.
Kortom, zoek hulp. Hoe langer een situatie met obstipatie bestaat, hoe lastiger het is om de vicieuze cirkel te doorbreken!.
Wij wensen u en uw kinderen een fijn Sinterklaasfeest toe!
Linda Ernste (kinderbekkenfysiotherapeut)