Zet je beste beentje voor, in het herstel van hielspoor
Je hoort regelmatig van mensen om je heen dat ze pijnklachten aan de hiel hebben. Sinds de coronapandemie is dit alleen maar toegenomen omdat veel mensen zijn begonnen met wandelen en/of hardlopen. Zijn deze pijnklachten aan de hiel dan meteen hielspoor? In deze blog lees je er meer over; ook wat je eraan kunt doen. En hoe de fysiotherapeut kan bijdragen aan het herstel van hielspoor.
Wat is hielspoor?
Tussen de hiel en de voorvoet loopt een brede pees. Deze pees zorgt ervoor dat de voet zijn vorm behoudt en niet inzakt. De pees kan door verschillende oorzaken gaan ontsteken. Als deze ontsteking onbehandeld blijft, kan het zich tot een hielspoor ontwikkelen. We spreken van een hielspoor als er botaangroei/ kalkafzetting ontstaat op de plek waar de pees op het hielbot aanhecht.
Hoe ontstaat deze ontsteking van de peesplaat?
De oorzaak voor de ontsteking aan de peesplaat is meestal overbelasting. Er kunnen meerdere oorzaken zijn die voor overbelasting zorgen.
- Afwijkende stand van de voet
- Te snelle opbouw in sportbelasting
- Afwijkend looppatroon, bijv. door een andere blessure waardoor de belasting op de voet verandert
- Verkeerde keuze in schoeisel
- Overgewicht
- Langdurig moeten staan of lopen tijdens werk
Wat zijn de symptomen?
De ontsteking van de peesplaat geeft een stekende pijn onder de hak en een stijf gevoel in de voet. De klachten treden met name op tijdens belasting of na rust. Als je ‘s ochtends opstaat bijvoorbeeld. De bot- of kalkaangroei – die we hielspoor noemen – geeft meestal geen pijnklachten. Omdat de hielspoor bij de meeste mensen samen met de ontsteking aanwezig is, hebben deze mensen wel pijnklachten. Ook is de voet vaak beperkt in beweeglijkheid.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
De behandeling van de ontsteking of hielspoor is afhankelijk van de oorzaak. Omdat dit meestal door overbelasting is, kun je zelf zorgen dat je voldoende rust neemt. Verder kun je zorgen dat je goed schoeisel draagt en je sportbelasting goed opbouwt.
Het zijn vaak hardnekkige klachten. Wanneer de klachten na ongeveer drie weken niet verminderen, kun je het beste contact opnemen met een professional zoals een fysiotherapeut of podotherapeut.
De fysiotherapeut onderzoekt de voet op beweeglijkheid en stand. Daarnaast worden onder andere ook de kuitspieren, knie, heup, bekken en onderrug meegenomen in het onderzoek. De fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven, dry needling toepassen of de gewrichten soepel maken door manuele therapie. Een eventuele afwijking in de stand kan de podotherapeut verhelpen met inlegzooltjes.