De hygiëne in onze praktijk tijdens coronatijd
Schoonmaken
In deze coronatijd doen we er alles aan u zo veilig mogelijk te behandelen. Dat kost tijd: tussen elke behandeling wordt alles wat u en wij hebben aangeraakt tijdens de behandeling schoongemaakt met alcohol en water en zeep.
Dat betekent dus poetsen, poetsen, poetsen!
De klinken, de stoelen in de wachtkamer, de stoel en bank in de behandelkamer alsmede de materialen die nodig zijn bij een behandeling. Dat zit nu al vanaf het voorjaar in ons systeem; we hebben extra tijd gepland tussen de behandelingen om dit zorgvuldig te kunnen doen. Veiligheid staat voor u en ons voorop en daarom doen we dit ook heel secuur!
Oefenzaal
Ook alle apparatuur in de oefenzaal wordt gereinigd. Indien u zelfstandig traint is het verplicht voor en na gebruik de handvaten en display te reinigen met alcohol. De dispenser hangt in de oefenruimte.
Mondkapje
Wij dragen tijdens de behandeling handschoenen en een mondkapje. Indien we binnen de 1,5 meter komen dragen een aantal collega’s ook nog een gelaatscherm.
In de praktijk is een mondkapje verplicht. Maar hoe draag je een mondkapje veilig?
Hieronder informatie afkomstig van de site van het RIVM
Mondkapje gebruiken
- Hoe zet ik het mondkapje op?
Was uw handen met water en zeep voordat u het niet-medisch mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.
- Wat doe ik als ik de elastieken van het mondkapje niet goed achter mijn oren kan bevestigen?
Gebruik in dat geval een niet-medisch mondkapje dat met een lint of twee elastieken achter het hoofd omgebonden kan worden. Bij een mondkapje met twee elastieken achter het hoofd, is het ook mogelijk om 1 elastiek achter het hoofd langs te maken.
- Hoe zet ik het mondkapje af?
Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak de binnenkant van het niet-medisch mondkapje en uw gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was uw handen met water en zeep nadat u het niet-medisch mondkapje heeft afgezet.
- Wat moet ik doen na het afzetten van het mondkapje?
Na afdoen van het mondkapje is handhygiëne nodig. Zie voor handenwassen de RIVM-instructie. Zorg bij het afzetten dat u niet de binnenkant van het mondkapje of uw gezicht (ogen, neus en mond) aanraakt.
- Wat moet ik met mijn mondkapje doen na gebruik?
Heeft u een wegwerp niet-medisch mondkapje of plastic handschoenen gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw zelfgemaakte mondkapje kapot of versleten? Dan kunt u dit bij het restafval gooien.
Ook wegwerphandschoenen horen bij het restafval. U kunt ook (katoenen) niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken. Deze kunnen gewassen en hergebruikt worden.
- Hoe bewaar ik het niet-medisch mondkapje?
Een wegwerpexemplaar kunt u niet bewaren. Een exemplaar dat u kunt wassen en hergebruiken bewaart u zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Het is belangrijk om schone en gebruikte mondkapjes apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in uw jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden.
- Hoe kan ik een mondkapje hergebruiken? Is er een wasvoorschrift voor een herbruikbaar mondkapje?
Een mondkapje van textiel kan worden hergebruikt. Was het na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe. Indien u stoffen mondkapjes draagt is het goed deze na gebruik te wassen en tussentijds in een plastic zakje te bewaren in uw tas of jaszak. Probeer tijdens de behandeling (eigenlijk altijd) het mondmasker zo min mogelijk aan te raken.
Samen gaan we ervoor!
Wij danken u hartelijk voor uw medewerking, zo beschermen wij elkaar tegen het coronavirus!